Babka cu ciocolată

Babka

Această rețetă este preluată de la Yotam Ottolenghi și rezultă în 2 babka super delicioase și pufoase.

Este prima dată când încerc rețeta, dar, anul acesta, de Paște, nu am vrut să fac rețeta clasică de cozonac și am zis să îmi extind un pic orizontul.

Babka este o rețetă originară din Polonia și este un tip de pâine. Cuvântul babka provine din cuvântul babcia, ce înseamnă bunică. Mi se pare foarte simpatică etimologia cuvântului, chiar dacă am aflat-o după ce am pregătit pâinițele.

Ce durează cel mai mult este așteptarea, fiindcă aluatul trebuie lăsat peste noapte la frigider, dar a meritat, pentru că a doua zi toată casa a miros numai a aluat și ciocolată.

Dacă încercați rețeta, vă rog să îmi spuneți cum vi se pare.

Până data viitoare vă doresc Paște fericit și liniștit. 🙂

Babka cu ciocolată

Porții 2
Timp pregătire 2 hours
Timp copt 35 minutes
Timp total 2 hours, 35 minutes
Tipul prăjiturii Breakfast, Dessert
Regiune European

Ingrediente

Aluat

  • 530 Grame făină
  • 100 Grame zahăr
  • 25 Grame drojdie proaspătă
  • 3 ouă
  • 120 Mililitri apă
  • 1/2 Linguriță sare
  • 150 Grame unt (la temperatura camerei, tăiat cubulețe)

Crema

  • 50 Grame zahăr pudră
  • 30 Grame cacao
  • 130 Grame ciocolată neagră (topită)
  • 120 Grame unt (topit)
  • 100 Grame nuci (mărunțite)
  • 2 Linguri zahăr

Sirop

  • 130 Grame zahăr
  • 180 Mililitri apă

Instrucțiuni

Aluat
Pas 1
Într-un bol, amestecă făina, zahărul și drojdia. Poți face asta manual sau să folosești un mixer.
Pas 2
Adaugă ouăle și apa și amestecă la viteză mică pentru câteva secunde, după care crește viteza la mediu și amestecă pentru 3 minute, până când se formează un aluat.
Pas 3
Adaugă sarea și apoi, adaugă untul, câteva cuburi odată, pândă când untul e în totalitate încorporat în aluat. La viteză medie, continuă să amesteci timp de 10 minute, până când obții un aluat elastic, care strălucește.
Pas 4
Plasează aluatul într-un bol uns cu ulei. Acoperă-l cu o folie alimentară și lasă-l la frigider peste noapte.
Crema
Pas 5
Pentru a face umplutura, amestecă zahărul pudră, cacaua, ciocolata topită și untul topit.
Babka
Pas 6
Pe o suprafață acoperită cu făină, ia o jumătate din aluat și întinde-l într-un dreptunghi de 28 x 38 cm. Celalată jumătate o poți pune la frigider, cât timp pregătești prima tavă.
Pas 7
Folosește o spatulă sau o lingură pentru a întinde jumătate din cantitatea de cremă pe aluatul întins. Peste cremă, distribuie 50 grame de nuci și o lingură de zahăr.
Pas 8
Rulează aluatul umplut și cu un cuțit, taie-l pe jumătate, pe lungime.
Pas 9
Din aceste jumătăți, începe să le rulați. Unește ușor capetele, pentru a nu pierde umplutură.
Pas 10
Pregătește 2 tăvi de 31 x 8 cm și așează hârtie de copt în interior.
Pas 11
Cu grijă, mută babka în tavă. Acoperă tava cu un prosop curat și lasă la crescut, într-un loc călduros, pentru o oră și jumătate.
Pas 12
Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius.
Pas 13
După ce a trecut perioada de 1 oră și jumătate, ia prosopul de pe tavă și introdu tava la cuptor pentru 35 de minute. Poți verifica cu o scobitoare dacă centrul este copt.
Pas 14
Cât timp tăvile sunt la cuptor, pregătește siropul. Amestecă apa și zahărul și lasă-le pe foc până se topește zahărul și fierbe. După asta, poți închide aragazul și lăsa să se răcească.
Pas 15
După ce s-au copt babka, le ungi cu sirop pe deasupra, le lași să se răcească un pic, iar apoi le poți scoate din tavă.
Pas 16
Enjoy! 🙂

Notă

 

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.