Cremă de zahăr ars

Un nou an, o nouă rețetă și pe blog.

Rețeta această nu este ceva ce pregătesc prea des, dar, atunci când o fac, îmi dau seamă că trebuie să o repet mai des. De obicei, se întamplă să coc această rețetă atunci când am prea multe ouă în frigider și, cum nu-mi place risipa, găsesc variante. 😀

Are o textură moale ce se topește atunci când o guști. De aici, continui cu sosul ce o face și mai delicioasă si a cărui dulceață o completeză perfect. Este un absolut bonus faptul ca este un desert ce trebuie servit rece pentru a-i potența aroma cât mai mult.

Nu mă crede pe cuvânt, însă, pregătește-o și lăsa-mi un comentariu legat de cum ți se pare.

Mult spor la prăjiturit! Un follow pe Instagram sau Facebook ar fi binevenit, dacă dorești să ne citești și acolo.

Cremă de zahăr ars

Porții 10
Timp pregătire 20 minutes
Timp copt 1 hour, 10 minutes
Timp total 1 hour, 30 minutes
Tipul prăjiturii Dessert
Diverse Child Friendly, Serve Cold
Ocazii Barbecue, Birthday Party, Casual Party, Christmas

Ingrediente

  • 8 ouă
  • 1 Litru lapte
  • 150 Grame zahăr
  • 1 Linguriță esență de vanilie

Caramel

  • 200 Grame zahăr brun

Instrucțiuni

Pas 1
Într-o crăticioară, pune cele 200 grame de zahăr. Punem crăticioara la foc mic și lăsăm până se topește zahărul, având grijă să mai aruncăm un ochi din când în când. În paralel, preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
Pas 2
Într-un vas de yena de aproximativ 20 cm diametru, toarnă caramelul. Ai grijă să te miști repede și să ungi si pereții vasului. Lasă la răcit.
Pas 3
Cât timp vasul yena și caramelul se răcesc, pregătește crema.
Pas 4
Într-un bol, pune cele 8 ouă împreună cu zahărul și esența de vanilie și mixează bine, la viteză mare, pentru aproximativ 5 minute.
Pas 5
Adaugă laptele, puțin câte puțin, și mixează pentru încă un minut.
Pas 6
Crema actasa o răstorni peste vasul yena ce conține caramelul.
Pas 7
Într-o tavă toarnă niște apă, iar în această tavă, așează vasul yena.
Pas 8
În cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, așează crema de zahăr ars.
Pas 9
Lasă la copt pentru 60 de minute, chiar 70. Ar trebui sa fie un pic rumenită la suprafață. 🙂
Pas 10
Lasă să se răcească, iar apoi, mută vasul yena la frigider, unde îl poți lăsa pentru 3 ore sau poate chiar peste noapte. Este mai delicios să servești crema de zahăr ars rece.
Pas 11
Dacă ai un platou/vas mai adânc, răstoarnă (cu grijă) crema din vasul yena. E bine sa fie o farfurie mai adâncă deoarece va fi mult lichid ce va curge și nu vrei să ai parte de vreo surpriză neplacută.
Pas 12
După ce ai terminat și mutarea (eu am sărit peste pasul asta, în lipsă de un platou adânc), poți tăia o felie și servi în liniște.
Pas 13
Poftă bună!

Notă

 

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.